Acerola w tabletkach

Nie jest tajemnicą, że jedną z najważniejszych witamin, jakich wymaga nasz organizm jest witamina C. Jako jej nośnik, uważamy zwykle cytrynę i inne cytrusy. Czy trafnie?

Nie tylko cytryny

Pomimo obiegowej opinii, w cytrynach substancji, jaką jest kwas askorbinowy, czyli witamina C, nie ma zbyt wiele. Zasadniczo, to w zestawieniu do innych owoców i warzyw, w cytrynie tej witaminy jest niewiele. Niemal tyle samo można odnaleźć w pomidorze, a już całkowicie biją cytrynę na głowę takie owoce, jak: kiwi, czarna porzeczka, truskawki, mango, pomarańcza, papaja, czy warzywa, jak: brokuł, brukselka, jarmuż, a w szczególności papryka. W jednej czerwonej papryce jest nawet dziesięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Jest oprócz tego jeszcze jedna roślina, niestety nie występuje w Polsce, której owoce są zaskakująco bogate w ową witaminę. Okazuje się, że sytuuje się ona pod tym względem na pierwszym miejscu. Chodzi o acerolę.

Acerola – najlepsza witamina C

Acerola to krzew, naturalnie rosnący na terytorium Ameryki Środkowej. Nazywana inaczej „wiśnią z Barbados”, ponieważ jej owoce wyglądem nieco przypominają wiśnie. Są niewielkie i jasnoczerwone. Konsumowane są na całym świecie nie ze względu na smak, ale na swoje właściwości. Witamina C naturalna substancja, znajdująca się w tym owocu w wielkim wręcz stężeniu, rozsławiła jego użycie dla celów medycznych.

Owoce aceroli są dość nietrwałe, posłużą się do zjedzenia maksymalnie do trzech dni po zebraniu. Dlatego też, na ich bazie, wytwarza się liczne produkty spożywcze i lecznicze, takie jak acerola tabletki, ale też dżemy, syropy, galaretki, soki. Znane jest też mrożenie puree lub pulpy z aceroli i wywożenie jej na rynki innych krajów w takiej właśnie postaci.

Po co nam witamina C?

Wszyscy wiedzą, że jest potrzebna, mało kto jednak całkowicie zdaje sobie sprawę, jakie ma witamina C właściwości. Kwas askorbinowy (czyli witamina C) dostarczany organizmowi w odpowiednich dawkach, wspiera jego odporność.

Dzięki temu, zapobiega między innymi przeziębieniu. Nie trzeba uczyć się medycyny, żeby zdawać sobie sprawę, że na pierwsze oznaki przeziębienia jest najskuteczniejsza witamina C. A zatem wiele osób, spostrzegłszy u siebie objawy, takie jak katar, kaszel, ból gardła, czy podwyższona temperatura, biegnie do kuchni, zaparzyć sobie herbatę z cytryną. Zalewając jednak sok z cytryny wrzątkiem, zabija się, już i tak niewielkie ilości witaminy C obecne w tym owocu. O wiele lepszym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie dobrodziejstw innych owoców i warzyw, spośród których acerola wybija się na prowadzenie, pod względem zawartości kwasu askorbinowego. Oczywiście, acerola nie występuje w Polsce, nie zerwiemy jej więc na działce, ani nie kupimy na targu czy w sklepie. Nie ma jednak problemów z zakupieniem jej w postaci suplementu diety, takiego jak acerola tabletki.

Rola witaminy C w organizmie nie kończy się jednak na zapobieganiu przeziębieniom. Jej obecność pomaga ograniczać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, zakaźnych, jak też cukrzycy. Jest winna za prawidłowy proces wchłaniania żelaza, a zatem zapobiega anemii. Witamina C jest też konieczna dla prawidłowej syntezy kolagenu w organizmie.

Dodaj komentarz